Zdravá 5

Zdravá pětka

V měsící dubnu a květnu se naše základní i mateřská škola zapojila do projektu Zdravá pětka.
Program pro 1. a 2. ročník seznamuje žáky s 5 základními zásadami zdravého stravování – správným složením jídelníčku pomocí výživového talíře, pitným režimem, základy správného nákupu, důležitostí výživy pro lidské tělo a přípravou zdravé svačinky. Na každé téma je připraven soutěžní úkol, který plní žáci rozdělení do skupinek a pro svůj tým sbírají „pětky“.
Nakupování se Zdravou 5 je zcela nový program pro žáky 3.-5. tříd základních škol. Pod vedením lektorky si žáci projdou deskovou hrou Obchod Zdravé 5, kde v 5 klíčových odděleních soutěží – odpovídají na kvízové otázky a plní praktické zábavné úkoly.
Párty se Zdravou 5 je dvouhodinovka vaření připravená pro žáky 2. stupně základních škol. Program probíhá ve cvičné kuchyňce vybavené spotřebiči a nádobím.
Hrátky Zdravé 5 je program určený pro mateřské školy plný her o správné výživě. Jedná se o pohádkový příběh o Evičce a Péťovi, kteří naleznou společně s partou Zdravé 5 cestu ke zdraví. Pásmo je protkáno interaktivními praktickými úkoly, do kterých se zapojují jako aktéři příběhu všechny děti.
Tento program je zdarma díky nadačnímu fondu Albert.
 
Helena Rýznarová