Závěrečné zhodnocení softballové sezony 2018

Školní soutěže

Školní beeballová liga

V letošním ročníku 17/18 jsme využili nadaných hráčů ze 3. třídy, kteří objeli velké množství turnajů také za SK Sever Brno (coachball, teeball) a celou školní ligu jsme celkem s přehledem vyhráli díky dvěma vítězným turnajům. Hrály se celkem tři turnaje. V tabulce jsme obsadili první místo před EP Brno a je to naše první vítězství v této soutěži při naší druhé účasti!

Školní coachballová liga

Tato soutěž se letos hrála vůbec poprvé v rámci našich školních lig. Založili jsme ji zejména proto, že žáci kteří tady nastupovali se zároveň připravovali na celostátní coachballovou ligu za SK Sever Brno. Zde se odehrály také tři turnaje. Pokaždé jsme byli druzí za EP Brno a tak nám patří i celkové druhé místo. Na dvou turnajích jsme měli EP na lopatě, ale nakonec jejich zkušenější hráči vyhráli vždy o bod.

Školní softballová liga

Jedná se již o třetí ročník v daném formátu. Loni jsme po nepříliš povedených výkonech skončili za ZŠ Šlapanice. Letos jsme nikomu nedali šanci. Ovládli jsme všechny tři turnaje a po právu máme titul. Vítaným nováčkem v soutěži byla ZŠ Řehořova Brno.

Mistrovství ČR v beeballu

Letos jsme sice skončili na nepopulárním 4. místě, ale s daleko lepším výkonem než loni, kdy jsme brali bronz! O našem bezmedailovém umístění v podstatě rozhodl nespravedlivý formát soutěže. Se 4 výhrami a jednou prohrou o bod být čtvrtý je smolné. Děti však podali fantastický výkon!

Mistrovství ČR v teeballu

Ano, opět deváťáci a spol. pálili ze stativu. Tento nešťastný formát má prý přilákat více škol. Na mistrovství však stejně bylo pouze 8 škol. A ačkoli jsme se účastnili již potřetí, medaili jsme nepřivezli. Byli jsme však blízko jako nikdy. Zatímco v roce 2016 jsme byli osmí, loni čtvrtí po debaklu od Č. Budějovic, letos jsme Slováckou Břeclav v souboji o třetí místo měli na lopatě. Vedli jsme již 10:4, ale ani to nám nestačilo. Břeclav vyhrála 11:10 a my byli opět čtvrtí!

Školní soutěže musím hodnotit pozitivně. Slouží především k rozehrání pro klubové soutěže a také pro ty co za klub jinak vůbec nehrají. Na nejlepší letošní výkon pasuji 4. místo na MČR v beeballu. Tady jsme jako Šitbořice ukázali, že je potřeba se nás v pálkovacích sportech v dobrém slova smyslu bát!

 

Klubové soutěže

Moravská teeballová liga

Naše děti - z kroužku ze Šitbořic - byli hlavní kostrou týmu SK Sever Brno v Moravské teeballové lize. Hrály se celkem 4 turnaje a všechny jsme s přehledem vyhráli. Tedy i celou Moravskou teeballovou ligu. Jako klub jsme tuto soutěž vyhráli již 3x za sebou. S účastí našich žáků podruhé.

Kostrou týmu byli: Dan Mottl, Sam Němeček, Dominik Bajcsi, Jáchym Franěk a Šimon Daniel.

Coachballová liga - divize východ

Tato celostátní liga nás hodně prověřila. Hrály se celkem 4 turnaje, jeden finálový a také Open MČR. Po 4 turnajích jsme skončili na 2. místě a zúčastnili jsme se tak finálového turnaje pro 8 nejlepších týmů z ČR (z celkových 28!). Zde se projevil tréninkový výpadek o prázdninách a skončili jsme na 8. místě. O 14 dní později jsme se však představili ve zcela jiném světle, když jsme na MČR z 12 týmů dosáhli na krásné 5. místo! V soutěžích mladších dětí tak jsme jak v teeballu tak coachballu nejlepší na Moravě!

Do bojů v coachballu za SK Sever Brno zasáhli: Daniela Shymon, Soňa Přibylová, Ema Vozdecká, Míša Nečasová, Dan Mottl, Sam Němeček, Jáchym Franěk, Dominik Bajcsi a Šimon Daniel!

Moravská softballová liga žáků a 2. liga žáků

U starších dětí už to taková hitparáda nebyla. V Moravské lize jsme se utkali se Snails Kunovice a Locos Břeclav. Zde se nám podařilo pouze jednou cenně remizovat se Snails, kteří nakonec vyhráli celou 2. ligu! Jinak šlo o samé prohry. Tým se teprve sehrával a doplatil na časté absence hráčů a to z různých, mnohdy až nepochopitelných důvodů.

Do 2. ligy žáků a Moravské ligy žáků pravidelně zasahoval ze Šitbořic pouze Vojta Zouhar. Neúčast ostatních považuji za velké zklamání.

Ve 2. lize žáků jsme také pořád prohrávali až přišel finálový turnaj. Vzhledem k našemu postavení v dlouhodobé tabulce jen o 7. - 18. místo. Zde se nám však neuvěřitelně zadařilo a vybojovali jsme krásné 8. místo (na turnaji 2. místo). Vzhledem k naší první účasti slušný výsledek. Např. Locos Břeclav nás poráželi celý rok a zde, v nejdůležitější chvíli, se jim to nepodařilo a skončili za námi.

Moravskoslezská softballová liga žákyň

Celkem nepovedená soutěž. Náš tým se zúčastnil pouze dvou turnajů. Jednou byl čtvrtý, podruhé poslední. Třetího oficiálního turnaje se pro nedostatek hráček neúčastnil.

Z našeho kroužku si tuto soutěž vyzkoušely: Ema Vozdecká, Daniela Shymon, Bety Rozsívalová, Míša Nečasová, Soňa Přibylová, Kateřina Schnirchová a Zdeňka Přibylová. Tři z nich již bohužel náš kroužek nenavštěvují!

Moravskoslezská softballová liga kadetů

Tradiční soutěž. Bohužel již jen o 4 účastnících. Do budoucna pravděpodobně zanikne. Stejně jako loni jsme obhájili třetí místo za extraligovými týmy Snails Kunovice a Locos Břeclav. Pravidelně se nám podařilo porážet pouze amatérský tým fungující na bázi kroužku Gymnázia Český Těšín. Proběhly 3 turnaje.

Kostrou týmu SK Sever Brno byli hráči z našeho šitbořického kroužku: Filip Hanák, Jan Kurdiovský, David Nevídal, Adam Drabálek, Dan Holub, Saša Lengál, Jonáš Rozsíval, Tom Matýšek, Vojta Zouhar, Michal Hájek a Radim Pokorný.

Moravská liga kadetek a 2. liga kadetek

V Moravské soutěži proběhla pouze 2 kola. O dobrých výsledcích hovořit nemůžeme. Ve 2. lize v divizi východ obsadil náš tým 7. místo z 9 účastníků.

Za SK Sever nastoupily Sára Němečková, Zdeňka Přibylová, Jitka Kurdiovská a Míša Lengálová. Bohužel, tři již v našem týmu nepokračují.

V klubových soutěžích si nejvíce cením 5. místa na MČR v coachballu.

Za největší zklamání považuji velké množství dětí které po sezoně se softballem skončili. Ať již na klubové úrovni nebo kompletně. Ti co skončili klubově nezvládli kloubit své koníčky, rodinné oslavy apod. s požadavky týmu a ti co skončili kompletně většinou uvedli, že je softball prostě přestal bavit.

Nevadí. Máme spoustu nadějných nováčků a zejména děti kolem 4. třídy jsou obrovským příslibem do budoucna jak do školních tak i do klubových soutěží za SK Sever Brno!

Tomáš Mottl