Velký úspěch našich žákyň ve florbalu - krajský titul!

Krajské finále ZŠ ve florbalu mladších žákyň

Pohořelice, 28.11. 2019

Po delší době naše škola opět zazářila na florbalové mapě základních škol. Lépe řečeno, zazářily naše žákyně. Po hladkém postupu před týdnem z okresního kola které se konalo v Břeclavi jsme usilovali o co možná nejlepší výsledek na kole krajském.

Tajným přáním byla medaile. Tento cíl jsme si začali plnit hned po rozlosování skupin. V Pohořelicích se krajského kola účastnilo 7 nejlepších týmů ze 7 okresů Jihomoravského kraje. V naší čtyřčlenné skupině jsme změřili síly se ZŠ Horní Brno, ZŠ Boskovice a ZŠ Tasovice.

S nejlepší brněnskou školou jsme hráli povedený zápas. Zejména v obraně jsme nepouštěli soupeře do šancí. Trpělivým výkonem jsme postupně protivníka přehráli. Vstřelili jsme nakonec 3 branky a vyhráli 3:0.

V dalším zápase s Boskovicemi jsme již jasně dominovali. Soupeř absolutně nestačil a náš tým složený převážně z hráček florbalového oddílu FBC Aligators zvítězil 7:1.

V posledním zápase skupiny jsme paradoxně i po dvou výhrách mohli o postup do semifinále přijít. A to v případě, že by nás Tasovice dokázaly porazit o 4 góly. To se naštěstí nestalo. Ač byla na našich děvčatech znát únava, výhru 1:0 jsme urvali a postoupili tak z 1. místa skupiny A.

Skupina B spolu svedla ZŠ Vyškov, domácí Pohořelice a ZŠ Dolní Bojanovice. Zejména Bojanovice svou hrou budily respekt a bylo jasné, že se dostanou daleko.

V semifinále jsme změřili síly s druhým týmem skupiny B - tedy Vyškovem. V utkání jsme se dostali do vedení 1:0. Soupeř byl však velmi nebezpečný. Ani ne tak florbalovým umem jako velkou bojovností a skvělou kondicí svých hráček. Vyškov srovnal. Naše děvčata pak naštěstí v závěru vydolovala poslední zbytky sil a stočila skóre na naši stranu. Vyhráli jsme 2:1, měli vysněnou medaili v kapse a čekalo nás finále.

Ve finále jsem si osobně přál námi dnes poražené Horní Brno. Věřil jsem, že je porazíme i podruhé. Dolní Bojanovice vedly 3:1, Brno však srovnalo a nakonec vyhrálo na nájezdy.

Ve finále tedy měříme síly opět se ZŠ Horní Brno. Soupeř z moravského velkoměsta od začátku tahá za kratší konec. Rozhodčí nám sice neuzná 2 branky, ale to nás nezlomí. Jdeme trpělivě dál a nakonec z převahy vytěžíme vítězný gól. Vyhráváme tak 1:0 a získáváme titul nejlepšího florbalového týmu mezi ZŠ a navíc jako bonus postupujeme do kvalifikace o republikové finále! Ta by se měla konat v březnu 2020.

Krajský titul je pro naši vesnickou školu velkým vítězstvím. Je nutno poděkovat holkám za maximální nasazení. V posledních dvou zápasech hrály většinou bez střídání! Dále je třeba poděkovat také trenérům a trenérkám FBC Aligators. Bez jejich práce na trénincích by naše děvčata a potažmo naše škola na tak dobrý výsledek nedosáhla. Malá škola jako je ta naše nemá v týmových sportech šanci na větší úspěch pokud naši žáci v těchto sportech nehrají závodně (viz úspěchy v softballu a florbalu).

Fotogalerie

Tomáš Mottl