Velikonoční řemeslné dílny

V předvelikonočním týdnu jsme se rozhodli dětem představit některé tradiční činnosti a řemesla spojená s jarem a Velikonocemi. A tak se během tří dnů všichni mohli podívat na práci tří šikovných a ochotných lidí.

V pondělí si na nás udělal čas pan Běloušek. Ukázal nám, jak se plete tradiční „mrskačka z osmi“ a jak vypadají pletené koše a ošatky, a dal nám k dispozici hromadu nařezaného košíkářského proutí, které zájemci využili ve středu, kdy za námi přišel pan Nečas s nádhernými pomlázkami. Po skončení to ve všech třídách vypadalo jako před mrskutem. Tolik upletených pomlázek pohromadě se jen tak nevidí!

V úterý přinesla do školy nádherné borkovanské kraslice paní Roznosová. Nejenom, že předvedla jejich výrobu, ale přinesla s sebou i předbarvená vejce a vhodné nástroje a pak už nic nebránilo v tom, vyškrábat si vlastní. A zkoušeli to i kluci.

Myslíme si, že se povedlo představit něco netradičního, málem zapomenutého a krásného a naladit nás na Velikonoce. Za to paní Roznosové, panu Bělouškovi i Nečasovi děkujeme.

Fotogalerie