Starší žákyně vítězky okresu ve florbale!

Okresní finále ve florbalu ZŠ

Starší i mladší žákyně, Břeclav, čtvrtek, 18. 12. 2014

Kde jsou ty časy, kdy jsme s poklidem postupovali z okresního finále ve florbalu v kategorii žákyň do kola krajského. Namátkou loňský rok: mladší žákyně porazily Břeclav 6:1 a 2:1, starší si poradily 14:1 se Slováckou Břeclav a s Pavlovicemi 8:0. Předloni – starší žákyně porazily Kobylí 7:0 a Nikolčice 10:5. Mladší žákyně ve stejném roce 7:0 a 4:2 – výhry opět nad Nikolčicemi. To nemluvím o následných medailových umístěních našich mladších i starších žákyň v krajských kolech!

Rok se s rokem sešel a konkurence je úplně někde jinde než v loňských letech. Gymnázium Břeclav dnes pořádalo okresní finále ve florbale dívek v kategoriích starší i mladší žákyně. Zejména se sestavou starších žákyň jsem měl do poslední chvíle problémy. Celkem tři naše tradiční opory a jedna z nich profesionální florbalistka nemohly z různých důvodů reprezentovat. Sáhl jsem tedy do „rezerv“ a na turnaj vzal ne florbalistky, ale jak se později ukázalo, velmi bojovné a platné hráčky!

Mladší žákyně, jak se na začátku turnaje zdálo, měly úlohu postoupit do krajského kola o něco snadnější. Musely překonat „pouze“ domácí Gymnázium Břeclav. Ač většina našich mladých nadějí jsou florbalistky, nebyly schopné poradit si s důrazným a vzrůstem vyspělejším soupeřem. Vedli jsme sice 1:0, ale soupeř otočil na 3:1 a vcelku nepřipustil žádné další drama. Sestava by však vzhledem k mládí našich děvčat měla být stejná i příští rok, takže úspěchy by se mohly a měly dostavit v dalším školním roce.

Starší žákyně, pouze s jednou hráčkou na střídání, hrály jednoduchou taktiku – hrát vše na dvě naše zkušené florbalistky a nepouštět soupeře ke střelám na naši zbrusu novou brankářku. Tyto hráčky za celé tři zápasy vůbec nestřídaly a nakonec se staly hrdinkami dne.

V prvním zápase jsme s houževnatými domácími (Gymnázium Břeclav) byli sice neustále ve vedení, ale robustní a důrazný soupeř stále hrozil svými šancemi. V brance si vůbec poprvé na turnaji za naši školu odbyla premiéru Markéta Rozkydalová a neuvěřitelně podržela tým v kritických situacích. Zápas jsme zvládli v poměru 5:3 a v důležitém utkání si připsali dva body za výhru.

Druhý zápasVelké Pavlovice – povinná výhra! Proč? Nikolčice, čtvrtý tým na turnaji, jim předtím nadělil 18:0! Naše děvčata v poločase po exhibičním výkonu sice vedla „jen“ 8:0, ale ve druhém se ještě zlepšila a dosáhla snad rekordní výhry naší školy na turnajích v poměru 21:0!

Před posledním zápasem našich děvčat jasní cíl: porazit Nikolčice, které prohrály s Břeclaví 3:5 a zajistit si tak postup. Nikolčice však disponují atletickým týmem s výbornou fyzičkou, vyrovnaným kádrem a velmi dobrou kombinační hrou. Naše dvě jediné florbalistky v týmu už měly v nohách dva zápasy a navíc čerstvé utkání s Pavlovicemi. Utkání s Nikolčicemi se totiž hrálo pár minut po zápase s Pavlovicemi. Zápas měl neskutečné grády. Nikolčice vedly už 3:0! Výkonem doslova za hranicemi fyzických možností se nám podařilo otočit na 5:3. Další pohyby skóre až na 6:6. Stažení tří hráček a nakonec i všech čtyř do obrany, vedoucí gól na 7:6. Obětavé bránění a konečná výhra a postup do kraje!

To, co předvedly naše florbalistky, nezkušená brankářka a další tři neflorbalistky, které jsme do týmu přidali až na poslední chvíli, bylo dechberoucí! Bojovaly jako lvice a zajistily naší škole po roce opět účast mezi nejlepšími v jihomoravském kraji! Krajské finále se uskuteční v lednu 2015 v Pohořelicích. Měli bychom být posíleni o dnes nemocné absentující hráčky. Takže, držte palce!

Klobouk dolů smekám po dnešním postupu, protože takto těžký okres jsme ještě nezažili! Dnes se sice spíše čekal postup našich mladších žákyň, ale člověk míní a život mění!

Fotogalerie

Tomáš Mottl