Šitbořické straky jádrem úspěchu ve finále Moravskoslezské softbalové ligy kadetů

Moravskoslezská liga kadetů

Finále – skupina „A“ + „B“

Neděle 25.9. 2016, Otrokovice

Moravskoslezskou ligu kadetů hrajeme za SK Sever Brno druhým rokem. Přesněji napsáno, máme za sebou druhý rok v této soutěži. V loňském prvním ročníku jsme skončili na prvním místě ve své skupině „B“ - tedy v jakési části kadetské soutěže, kde se nacházejí týmy, jejichž hráči nenastupují v celorepublikových mládežnických ligách.

Velký rozdíl oproti minulému ročníku je v tom, že zatímco loni jsme měli na prvním místě stejný počet bodů jako otrokovičtí Predators a gymnázia Český Těšín, letos jsme tuto soutěž opanovali s tříbodovým náskokem. Navíc jsme vyhráli 2 ze 3 turnajů! Výkony byly také na daleko vyšší úrovni než v předchozím ročníku. Ani vyhlídky do budoucna nejsou v této kategorii zrovna špatné.

Finálového turnaje, kde se potkaly týmy ze skupiny „A“ i naší „B“ se nezúčastnily oba týmy z Ostravy, čímž značně zkomplikovaly rozpis, který se musel měnit ještě den před samotným zahájením akce.

Sk Sever Brno jako první celek skupiny „B“ čekal v prvním zápase na vítěze klání Bulldogs Lednice a Gymnázia Český Těšín. Náš dobře známý soupeř z Těšína neměl na favorita šanci a tak bylo jasné, že se utkáme s buldoky.

Soupeř nám zasadil knockout hned v první směně kdy nasázel 4 body. Našim pálkařům se nedařilo kontaktovat velmi přesné a velmi rychlé nadhozy lednického nadhazovače. Náš nadhazovač se ale postupně dostával do tempa a také naši pálkaři si postupně začali zvykat na tempo a kvalitu týmu ze skupiny „A“. Další dvě směny již byly vyrovnanější. Konečný výsledek 0:7 není vůbec špatný. Favorit celého turnaje je zatím nad naše síly.

V opravném zápase dvou poražených celků jsme se utkali s tradičním soupeřem – domácími Otrokovicemi. Toto utkání jsme měli od začátku pod kontrolou. Vyzkoušeli jsme dalšího nadhazovače a odehráli zkušeně zápas a získali povinné vítězství 6:3.

Snad nejkrásnější zápas celého dne nás teprve čekal. V souboji o postup do další fáze play-off jsme narazili na třetího ze skupiny „A“ Snails Kunovice. Náš dobře známý soupeř z jiné – Moravské ligy žáků. Zápas měl neskutečné tempo. Po první směně stav 4:3 pro Snails. Ve druhé vedení až 8:3 pro soupeře. Po výměně několika názorů mezi střídačkami se naši hecují a ve třetí směně dorovnávají na 8:8, když předtím nabušené šneky nenechávají skórovat. S očekáváním tie-breaku pro rozhodnutí zápasu na jednu či druhou stranu se dozvídáme, že bude rozhodovat tzv. rozpal – první tři pálkaři na každé straně (dle soupisky) dostávají šanci získat po svém odpalu co nejvíce met. Který tým jich získá víc – ten postupuje dál. Tato fáze nám již bohužel nevyšla dle představ. Soupeř se situací naložil skvěle, našim se příliš nedařilo. Tato dovednostní disciplína tedy rozhoduje o šťastném postupujícím – Snails Kunovice. Prohra 8:9 je však příslibem do budoucna. Je evidentní, že by se náš tým pral o slušné pozice i ve skupině „A“.

Předvedená hra zejména v posledním zápase s Kunovicemi kdy naši hráči nastoupili do třech utkání v řadě bez větší přestávky byla skvělá. Snesla nejvyšší parametry hodnocení. Kdoví, jak by to dopadlo, kdyby byli k dispozici ještě někteří naši dobří chybějící hráči. Konečné 4. místo na finálovém turnaji potvrdilo, že jsme byli letos jasně nejlepším týmem ve skupině „B“ a že jdeme správným směrem!

Zúčastnění šitbořičtí hráči: Pavel Bureš, Filip Hanák, Jan Kurdiovský, David Nevídal, Adam Drabálek, Dominik Hejkerlík a Daniel Holub.

Děkuji všem zúčastněným hráčům, trenérům a také paní Holubové za pomoc při dopravě na turnaj.

Fotogalerie

Tomáš Mottl