Projekt - žijeme na planetě Zemi

Projekt Žijeme na planetě Zemi – Poláci a Slováci

 

V sedmé třídě strávili žáci dva týdny prací ve skupinách. Vylosovali si

čísla skupin se zadáním práce a k tomu i jednu naši sousední zemi, buď Polsko, nebo Slovensko. Dostali přesné instrukce, co si budou navzájem na konci práce hodnotit, a pak už to bylo jen na nich.

Sami si práci naplánovali, rozdělili a hlídali. Učitel fungoval jen jako pomoc, pokud nevěděli, jak dál. Všechny informace zpracovali na velké balicí papíry a společně k nim vytvořili zadání křížovky. Tu pak jedna spolužačka zpracovala na počítači do tisknutelné podoby.

V jedné hodině ještě proběhlo velké vaření – vyzkoušeli jsme si jednoduchý recept na sladké polské pirohy a mohli si porovnat různé chutě náplní (čokoláda, tvaroh a povidla). V další hodině přišlo na řadu vrstevnické hodnocení – všechny skupinky předstoupily před spolužáky a prezentovaly výsledky své práce. Navzájem si pečlivě sledovali, jak jsou splněna zadaná kritéria, a přidávali za ně body.

A jako bonus pro své kamarády nachystali soutěž – všechny plakáty visí na schodišti a děti měly možnost si vyplnit soutěžní křížovku. Potřebné informace našly právě na těch plakátech. Všechny potěšilo, že se nakonec zúčastnilo přes 80 soutěžících. Pro tři vylosované luštitele byly připraveny malé ceny (drobné slovenské pochoutky).

 

Fotogalerie