MČR v teeballu škol 2018 - opět 4. místo

MČR v teeballu ZŠ

Středa, 6.6. 2018, Choceň

Letos jsme již potřetí vyrazili na MČR v teeballu ZŠ. A opět do Chocně. MČR se účastnilo 8 škol. Naše škola byla nalosovaná do skupiny B společně se ZŠ Masarykova Přelouč, ZŠ ZM Pardubice a ČAG České Budějovice.

První dva uvedené soupeře jsme absolutně neznali a nevěděli jsme co od nich můžeme očekávat. Budějovice jsou náš starý známý. Tým plný urostlých baseballistů již od pohledu plnil roli favorita na celém turnaji. A navíc nás již v minulých letech dvakrát porazil v souboji o konečné pořadí.

Naším cílem bylo tedy obsadit druhé místo ve skupině a utkat se o třetí místo na MČR. Tak byl nastaven systém turnaje.

Plán se začal plnit poměrně pomalu a s obtížemi. Naši hráči hrající celý rok softball (ne teeball) měli s velmi vysokým stativem problémy. Míče podebírali a ty pak končily v rukavicích soupeřů z Přelouče. Až v druhém zápase rozhodčí povolili možnost nastavit si stativ dle své výšky a zvyku. Po dvou směnách sice vedeme 4:0, ale skóre mělo být mnohem vyšší. Naštěstí na celém turnaji bravurně funguje naše obrana. Odskakujeme až na konečných 15:3 a první povinná výhra je naše.

Druhé utkání je diametrálně odlišné. Snad ani nejvyšší hráč z našeho velmi mladého týmu nedosahuje výšky budějovického nejnižšího žáka. Budějovice působí silově neuvěřitelně. Jsou kompaktní, hrají bez chyb, dávají homeruny a nedávají nám šanci. Podaří se nám pouze 2x skórovat a prohráváme vysoko 2:16. Nutno poznamenat, že s pozdějším jasným vítězem celého MČR!

Musíme tedy vyhrát třetí utkání proti zdatným Pardubicím. Tým, jak jsem později zjistil, je poskládán ze sportovců věnujícím se různým odvětvím jako tenis nebo fotbal. Naši, většina profíků hrající softball jak za školu tak za SK Sever Brno, by tedy měli mít navrch. Naší nevýhodou je pouze náš nízký věkový průměr. Pardubice proti nám po první směně vedou 4:0! Ve druhé otáčíme 6 body a začínáme hrát lépe na pálce. Nakonec vítězíme celkem přesvědčivě 13:5 a končíme tedy na vytouženém druhém místě ve skupině. První cíl je tedy splněn.

Budeme tak hrát o bronz. Naším soupeřem se stává jako obvykle Slovácká Břeclav. Náš regionální rival a dodavetel hráčů do softballového týmu Locos Břeclav se kterým se s SK Sever Brno pravidelně utkáváme v mnoha kategoriích. Jde o velmi zdatný i když mladý tým. Slovácká o svém postupu ze druhého místa své skupiny (kde jinak doplňovala ZŠ Hlubokou, ZŠ Bílou Praha a ZŠ Lednice) rozhodla v zápase s Hlubokou, kde už prohrávala 10:16, ale dokázala utkání zvrátit. Hráči Slovácké tak evidentně měli velkou vůli po vítězství.

Od začátku vedeme, postupně 3:0, 4:1, 5:1, 8:3, 8:6, 10:6. A jdeme na dohrávku zápasu. Naši hrají svůj dnes nejlepší teeball. Dělají minimum chyb, pálí skvěle. Loni jsme Břeclav porazili ve skupině jasně 19:5 a na MČR v beeballu s prvostupňáky dokonce v souboji o třetí místo po rozpalu. Je tu tedy dohrávka zápasu, soupeř musí dát alespoň 4 body aby vyrovnal. Břeclavský line-up je proti nám. Na pálku jdou zrovna starší a zkušenější hráči Břeclavi. Ale s těmi jsme si v dosavadním průběhu zápasu poradili. Soupeř snižuje, najednou pálí do mezer, naši hráči nemají šanci tyto odpaly pochytat. Museli by umět létat. Jakmile je vyrovnáno, cítíme bezmoc. Nemáme ani jeden aut. Soupeři se podaří naplnit mety a urve vítězný bod. 10:11!

Končíme tedy čtvrtí, stejně jako před týdnem žáci z prvního stupně na MČR v Praze! Náš velmi mladý tým však udělal maximum co mohl. Nemáme takový výběr, abychom mohli tým poskládat jen z osmáků a deváťáků jako např. vítězné České Budějovice. Po předloňském osmém místě a loňském místě čtvrtém tedy obhajujeme opět „bramborový“ stupínek. Jde však o mistrovství ČR a to je třeba si uvědomovat! Po titulu mistrů ČR ve školním florbalu v roce 2012 a bronzu z MČR v beeballu v roce 2017 jde společně se čtvrtými místy z MČR v teeballu 2017 a MČR v beeballu 2018 o největší sportovní úspěch školy.

Děkuji také rodičům, kteří si udělali čas a jeli s námi na tuto velkou událost do Chocně!

 

Sestava šitbořických strak na finále MČR v teeballu: Adam Drabálek, Saša Lengál, Jitka Kurdiovská, Dan Holub, Jonáš Rozsíval, Sára Němečková, Vítek Urbánek, Zdeňka Přibylová, Tom Matýšek, Vojta Zouhar, Michal Hájek, Radim Pokorný, Dominik Šabata, Šimon Urbánek, Petr Novotný.

Tak zase příští rok!

Výsledky na turnaji

Konečné pořadí škol

Fotogalerie

 

Tomáš Mottl