Lyžařský a snowboardový kurz v Němčičkách 2018

Lyžařský a snowboardový výcvikový kurz Němčičky 2018

19. - 23. 2. 2018

I když letošní "zima" lyžařům a snowboardistům přes vysoké teploty příliš nepřeje, týden který jsme měli naplánovaný pro "lyžák" byl nakonec naprosto ideální. Týden poté tady máme sibiřské mrazy a týden před bylo zase teplo.

Na kurz se nakonec přihlásilo 18 žáků od páté do deváté třídy. Dokonce jsme měli stejný počet snowboardistů jako lyžařů. O lyžaře se starali dva učitelé a snowboarďáky učila paní učitelka Staňková.

Díky paní ředitelce a jejímu časovému harmonogramu jsme měli svah v Němčičkách dlouhý 350 m s převýšením 60 m zcela pro sebe. Na svah jsme chodili pozdě dopoledne a poté znovu kolem 16h. Zažili jsme tedy i oblíbené noční lyžování.

Mezi lyžaři byli asi dva začátečníci kteří po třech dnech plynule sjížděli celou sjezdovku v bezpečném pluhovém postavení. Ostatní byli různě pokročilí lyžaři. Mezi snowboarďáky byli takřka všichni začátečníci. Vlastně mezi snowboardistkami, protože to bylo čistě dívčí družstvo.

Obědy jsme měli zajištěny z nedalekých Bořetic a o snídaně a večeře se staralo osazenstvo střediska. Pan vedoucí Stávek nám zajistil i kulturní program. Vyzkoušeli jsme si letecký simulátor u skutečného pilota přímo u něho doma a také jsme navštívili Vinařský dvůr. Tady jsme viděli nejenom proces výroby vína, ale také třeba pomlázku dlouhou přes 60m. Tímto chceme panu Stávkovi poděkovat, protože v Němčičkách se díky němu cítíme vždy jako doma.

Jedno dopoledne jsme také navštívili nedaleký ranč Black rose. Tady nás přivítali psi neznámých ras o velikosti telat. Dále jsem si prohlédli stáje, různé druhy koňů a poníků.

V našem programu nemohla chybět naučná videa týkající se lyžování a snowboardingu, nějaký ten film nebo oblíbená diskotéka. S sebou jsme také měli spoustu deskových her.

Poslední den všichni účastníci absolvovali dvoukolový slalom. Zejména pro snowboardistky a začínající lyžaře to rozhodně nebyla procházka růžovým sadem, ale zvládli to nakonec všichni.

V pondělí ve škole obdrželi diplomy nejen nejrychlejší závodníci, ale také ti, kteří dosáhli pokroku ve svých dovednostech.

Celkově se kurz velice podařil a proto doufáme, že se bude konat pravidelně, třeba i každý rok. Proč jezdit do dalekých předražených středisek s pochybnými službami, když máme patnáct minut cesty od svého bydliště nejníže položené lyžařské středisko ve střední Evropě?

Fotogalerie

 

Tomáš Mottl