LVK Kunčice 2014

Lyžařský a snowboardový výcvikový kurz základní školy pořádaný v Kunčicích 2. – 7. února 2014

 

První velká zimní akce naší školy se uskutečnila v Kunčicích nedaleko Starého Města v okresu Šumperk. Pro žáky byly v chatě „Stará škola“ nachystány skvělé podmínky díky paní učitelce Staňkové, která zda pracuje v týmu instruktorů. Měli jsme k dispozici velmi příjemné zázemí nově zrekonstruované budovy.

Každý den na nás čekala plná penze – výborně se zde vařilo – namátkově třeba buchtičky s krémem, kynuté knedlíky s povidly a tvarohem, špagety, sekaná s rajskou apod.

Počasí nám také přálo. Teplota se pohybovala kolem bodu mrazu a jeden den nám svítilo i sluníčko.

Měli jsme dispozici tři sjezdovky, jednu „pomu“ a jednu čtyřsedačkovou lanovku. Ostatní svahy nebyly vinou tragického počasí letošní zimy bohužel zasněženy.

Výcvikového kurzu se  zúčastnilo celkem 42 žáků. Nejprve nás čekalo rozdělení do družstev dle výkonnosti a zdatnosti. Na kurzu bylo 14 začátečníků na lyžích a 7 začátečníků na snowboardu! Výuku lyžování a snowboardový výcvik vedli naši učitelé Mgr. Tomáš Mottl, Mgr. Lucie Staňková, Mgr, Lucie Kačurová, Mgr. Helena Sigmundová a paní ředitelka PaedDr. Jarmila Novotňáková. Mgr. Monika Ondroušková a Mgr. Kateřina Muchová připravovaly odpolední a večerní programy a také pomáhaly lyžařům začátečníkům.

Přímo na svahu jsme se zdokonalovali v lyžařských dovednostech. Učili jsme se základní sjezdový postoj, jízdu v pluhu, sesouvání, oblouky z přívratu, smýkané i carvingové. Nakonec jsme také zvládli slalom a to včetně začátečníků! Celým kurzem se v rámci blížících se ZOH v Soči táhla soutěž v zimních disciplínách – kromě slalomu také jízda na jedné lyži nebo s jednou nohou připnutou na snowboardu, sjezd nebo biatlon. Všechny soutěže se nakonec vyhodnotily a dá se říci, že všichni žáci získali odměnu. Třetí den kurzu jsme navštívili nedaleké Staré Město.

Pro každý večer učitelé přichystali vzdělávací i zábavný program. Čekala nás tradiční a nezbytná příprava bezpečnosti na svahu, metodika a druhy lyžování + snowboardingu, vědomostní a dovednostní soutěže v družstvech s využitím projektoru. Velmi zajímavá byla beseda s členem horské služby a v neposlední řadě také tradiční závěrečná diskotéka.

Největší pochvalu jistě zasluhují družstva úplných začátečníků, kteří po absolvování výcviku bezpečně sjížděli celou sjezdovku. Poděkování náleží zejména pedagogům, kteří se po celých šest dnů věnovali žákům, učili je lyžařským dovednostem a vedli je ke slušnému chování na svahu i v rekreačním zařízení.

Protože se na kurzu všichni žáci naučili spoustu dovedností, a protože jsme byli spokojeni také s ubytováním a s lyžařským areálem, rádi bychom se sem zase znovu podívali v některém z příštích školních roků a to doufejme, co nejdříve!

 

Fotogalerie