Florbalistky ZŠ Šitbořice mistryněmi republiky!!!!!

Orion florbal cup 2011/2012

- starší žákyně -

Pátek - Sobota, 23. – 24. 3. 2012 – Brno – Republikové finále

 

Sen se stal skutečností!

Jak jsme Vás již dříve informovali, naše starší žákyně se dostaly do republikového finále Orion florbal cupu podruhé v řadě. Minulý rok jsme jako podceňovaný tým skončili na druhém místě a letos bylo naším snem něco podobného zopakovat.

V kole krajském i kvalifikaci bylo zřejmé, že naše děvčata hrají daleko lepší florbal než minulý rok, proto byla naše očekávání vysoká.

Republikové finále se tentokráte konalo v nedalekém Brně, proto měli příznivci našich děvčat (rodinní příslušníci, kamarádi, spolužáci) skvělou možnost zhlédnout zápasy našich děvčat či je povzbudit. Tak se také stalo!

Spolu s družstvem z Děčína, jejichž fanoušci disponovali velmi hlasitým bubeníkem, byli naši příznivci těmi nejlepšími. Rodiče, bratři, sestry našich hráček, paní ředitelka, či spolužáci, po celé dva dny náročného klání povzbuzovali naše děvčata na cestě za jejich vytouženým snem.

V prvním zápase naší skupiny jsme se utkali s družstvem Nové Strašecí. Ti disponovali širokým kádrem, naše děvčata je však trpělivým tlakem vcelku snadno přehrála a zvítězila 6:2. Předvedli jsme nádherný kombinační florbal, který bavil všechny přítomné diváky.

V druhém zápase skupiny s Děčínem byl vývoj dramatičtější. Taktika soupeře: vše vyhazovat ze své obrany na špičkovou útočnici, která se snažila o vstřelení gólu sólovým únikem a zakončením. Soupeř vyčkával, co vymyslíme. Prohrávali jsme 0:1, poté vedli 3:1. Nakonec, později nejlepší hráčka turnaje, snížila na 2:3, ale to bylo vše. Naše děvčata zaslouženě zvítězila 3:2 a zajistila si první místo ve skupině B a postup do sobotního semifinále. Večer jsme se ubytovali v hotelu a regenerovali na sobotní vyvrcholení.

V semifinále jsme se na druhý den ráno utkali s technicky zdatným soupeřem z Uherského Brodu, který má v soutěži Orion florbal cup největší úspěchy ze všech. Postupně jsme si vypracovali náskok 3:0. soupeř však Šťastnými góly snížil na 2:3 a v závěru šlo o drama. Zkušeně jsme si však utkání pohlídali a postoupili do finále!

Tam jsme se utkali opět s Děčínem, který v semifinále postoupil až na nájezdy přes Kutnou Horu. Zápas byl dlouho dramatický, naše děvčata kombinovala, vymýšlela, útočila, střílela, ale gól ne a ne vstřelit. Celých 28 minut byl zápas bez gólu, rozhodnout mohla každá chyba. Naši útočili, nejlepší hráčka turnaje tu a tam rozvířila jinak klidné vody naší obrany a byla z toho vždy velká šance soupeře. Děčín hrál pouze na ni, nic jiného nevymýšlel. Naštěstí nás dvě minuty před koncem posunula blíže celkovému vítězství Tereza Baranová, které do protipohybu brankářky vstřelila gól, kterým jakoby všem (hráčkám, trenérovi, fanouškům) spadl obrovský balvan ze srdce. Holky potom výhru zcela s přehledem uhájily a zaslouženě se staly mistryněmi republiky v Orion florbal cupu v kategorii 8. a 9. tříd.

Celý turnaj předváděly nejkvalitnější florbal nad kterým i ostatní na místě pochvalně pokyvovali hlavami. Bojovaly jako lvice, měly v každém utkání převahu. Nemožné se stalo skutečným. Hráčky z malé obce Šitbořice se staly mistryněmi republiky a udělaly čest své škole i obci. Po konečném hvizdu, kdy jsme zvítězili nejtěsnějším rozdílem 1:0 se hráčkám i mnoha dalším do očí hrnuly slzy dojetí. Neznám nikoho, kdo by si více zasloužil takovýto úspěch než naše dívky. Poctivý výkon, krásný florbal, nejlepší fanoušci, neskutečná bojovnost, prostě samá pozitiva. Hráčky Šitbořic nám všem udělaly ohromnou radost a je potřeba si zde připomenout, že jde o největší úspěch naší školy, který se již dost pravděpodobně nikdy nebude opakovat.

Smekám klobouk před všemi hráčkami, protože tohle byl nejhezčí zážitek v mém životě. Smekám ho i před koučem Jarkem Hálou, který dokázal, že i na malé obci se dají dělat zázraky. Smekám klobouk před našimi fanoušky, kteří nás po celé dva dny skvěle podporovali. Prostě díky všem. Datum 24. 3. 2012 vejde do historie obce Šitbořice.

Vítězný tým: Tereza Baranová (5 gólů na turnaji), Marie Halasová (2), Nikola Hofferíková (2), Hana Košvicová (1), Hana Dopitová, Pavlína Steinbocková (2), Lucie Němečková, Kateřina Vahalová, Vendula Nováková, Lenka Stejskalová (1).

Fotogalerie

Tomáš Mottl