Florbalistky ZŠ Šitbořice jsou třetí nejlepší v ČR!

Orion florbal cup – republikové finále

Dívky IV. kategorie

Plzeň, 16. 2. – 17.2. 2011

        Finálový turnaj starších dívek byl již před začátkem florbalové celoroční soutěže Orion florbal cup rozlosován tak, že se nakonec ve skupině A utkala družstva ZŠ Františka Kupky, Dobruška, DDM Stod, ZŠ Staňkov a ve skupině B ZŠ Pod Vinohrady,Uherský Brod, ZŠ Campanus, Praha 4 a naše ZŠ Šitbořice.

        V každé skupině se týmy utkaly systémem každý s každým a první dva postupovaly do semifinále zatímco družstva na posledních místech si zahrála o konečné 5. místo.

        Naše děvčata se v prvním zápase celého turnaje utkala s favoritem a několikanásobným vítězem ZŠ Pod Vinohrady z Uherského Brodu. Naše florbalistky předváděly heroický výkon, avšak velmi silný soupeř jehož věkový i výškový průměr hráček byl značně vyšší než v našem týmu nás postupně začal přehrávat. V každé třetině jsme dostali jeden gól a nakonec tedy prohráli výsledkem 0:3 ačkoli naše hráčky předvedly nádherný florbal, který byl ozdobou celého turnaje.

        Ve druhém zápase šlo o všechno, protože i ZŠ Campanus z Prahy 4 s Uherským Brodem prohrála. Hráčky ZŠ z Prahy hrají dorosteneckou a juniorskou ligu žákyň za tým Herbadent Praha jejichž starší kolegyně soupeří v ženské florbalové extralize. Zápas začal divokou přestřelkou, kdy se soupeři přetahovali o vedení a první třetina skončila v poměru 2:2. Poté se však naše hráčky rozehrály k fantastickému výkonu ve kterém je podpořila také brankářka a nakonec jsme zvítězili 5:2. Porazit nejlepší tým ZŠ z Prahy bylo pro naší malou obec prestižní záležitostí.

        Ze skupiny jsme tedy postoupili společně se suverénním Uherským Brodem. Ve druhé skupině postupovala z 1. místa s podobným přehledem ZŠ z Dobrušky a také ZŠ Staňkov.

        Na druhý den začal náš boj s Dobruškou velmi časně z rána. Šlo o další infarktový zápas. Klání bylo neskutečně vyrovnané, týmy předváděly podobný styl hry. Šance se spravedlivě střídaly na každé straně. Náš tým se ve třetí třetině dostal do vedení a to držel až do poslední minuty, kdy soupeř asi 30 vteřin před koncem tečovanou střelou vyrovnal. V základní hrací době zápas tedy skončil 1:1 a dle pravidel turnaje musely o postupujícím do finále rozhodnout nájezdy. Z pěti nájezdů na každé straně vzešlo skóre 3:3 a tak musela rozhodnout náhlá smrt. Zatímco hráčka soupeře vstřelila gól, nám se to nepodařilo. Do finále tedy postoupil šťastnější, avšak velmi kvalitní tým.

        Ve druhém semifinále rozdrtil Uherský Brod ZŠ ze Staňkova a 5. místo nakonec vybojovala proti domácímu týmu ZŠ Camanus, Praha 4.

        Po zápase s Dobruškou zalily tváře našich děvčat slzy a tak bylo potřeba hráčky povzbudit. Toho se ujal trenér Jaroslav Hála a ačkoli byla naše děvčata již velmi unavena a frustrována, v zápase o 3. místo proti ZŠ Staňkov se brzy dostala do vedení 2:0. Ještě za stavu 3:1 a 5:2 jsme soupeře prakticky nepouštěli do šancí. Poté se však již naplno projevila únava, protože takřka každý tým měl 5 hráček na střídání zatímco náš pouze dvě a to navíc hrál většinu všech zápasů pouze se základní pětkou.

        Soupeř snížil na 5:4, ale naše děvčata si už výsledek ohlídala a získala bronzové medaile a pohár pro třetí nejlepší dívčí florbalový tým základních škol v celé České republice v poháru Orion florbal cup 2010/2011! Na závěrečném ceremoniálu této velmi dobře uspořádané sportovní akce, kterou navštívila např. i bývalá vynikající tenistka Helena Suková byla nejlepší brankářkou turnaje vyznamenána hráčka našeho týmu Lucie Němečková.

        Zajímavostí také je, že dva dny před touto událostí slavila stejný úspěch děvčata z další malé školy ze ZŠ Těšany v mladší kategorii. Právě hráčky z Těšan hrají spolu s našimi děvčaty ve florbalovém klubu FbC Aligators florbalovou ligu žákyň jejíž předseda Jaroslav Hála je zároveň trenérem našich děvčat. Jak je vidět, i sportovci z malých škol a obcí mohou dokázat velké věci!

        Celý turnaj pro úplnost informací docela překvapivě, ale zaslouženě vyhrál náš semifinálový přemožitel a „černý kůň“ celé soutěže ze ZŠ Františka Kupky, Dobruška, když opět po vyrovnaném stavu, tentokráte 2:2, předčil na nájezdy ZŠ Pod Vinohrady z Uherského Brodu.

        Na závěr bych chtěl touto cestou poděkovat zejména našim děvčatům za krásné sportovní zážitky, za jejich píli a vůli, trenéru Jaroslavu Hálovi za kvalitní práci v oblasti florbalu pro celý náš region, vedení školy za vstřícnost a všem co nám tam v daleké Plzni drželi palce.

        Vzhledem k tomu, že celý náš tým je teprve v osmé třídě, tento neuvěřitelný úspěch školy nemusí být tím na dlouho posledním. Výkonnost hráček bude nepochybně stoupat zatímco soupeřům většina hráček odejde na střední školy či gymnázia.

 

Florbalový tým ZŠ Šitbořice:

Brankářky: Lucie Němečková, Kateřina Vahalová

Hráčky: Marie Halasová, Tereza Baranová, Nikola Hofferíková, Hana Dopitová, Hana Košvicová, Pavlína Steinbocková, Pavlína Holacká, Vendula Nováková.

Trenér: Jaroslav Hála

Vedoucí týmu: Tomáš Mottl

Fotogalerie

 

Tomáš Mottl