Exkurze Vídeň

Exkurze do Vídně

V pátek 19. 10. už před 7. hodinou ráno se u školy začala tvořit skupina natěšených dětí. Osmá a devátá třída téměř celá vyrážela na exkurzi do Vídně. V Rakvicích jsme dobrali ještě druhou polovinu autobusu a vyrazili jsme směr Mikulov a Vídeň.

Protože se náš autobus vyhnul ranní dopravní špičce, už před půl desátou jsme dorazili do cíle. Ještě po cestě nám pan průvodce sdělil něco o historii Rakouska a Habsburků a také to, jak je možné, že jsme v Dolním Rakousku, když jsme na severu. No proto, že jsme na dolním toku Dunaje!

První výsadek jsme podnikli před Schönbrunnem, a jelikož se objevilo i sluníčko, strávili jsme ve zdejším parku dvě nádherné hodiny prohlídkou nejhezčích zákoutí. Tento původně venkovský zámek, sloužící k letnímu pobytu císařského dvora, je od Vídně vzdálen jen pár kilometrů a nabízí i nejstarší ZOO na světě.

Odsud jsme se přepravili do centra a další dvě hodiny brouzdali velkým přírodovědným muzeem. Každý zde našel něco, co ho upoutalo. Mineralogické sbírky, obrovské meteority, vycpaná zvířata, archeologické nálezy a jejich repliky, i z Moravy, naši předkové v poutavých expozicích, planeta Země a fotografie z Hubbleova dalekohledu...

Další kroky vedly kolem Hofburgu, současného sídla hlavy rakouského státu a v minulosti sídla panovníků, až ke svatoštěpánskému dómu. Po jeho krátké prohlídce někteří využili možnosti výstupu na věž a z výšky 343 schodů, 67m, si prohlédli Vídeň. A potom rychle na nákupy suvenýrů a památek. Večer se ve většině domácností pravděpodobně ochutnávaly Mozartovy koule a pravé vídeňské oplatky Manner.

Pozdní odpoledne jsme zakončili návštěvou zábavního parku Prátr. Poslední peníze končily na obrovských pouťových atrakcích, o jakých si na našich hodech můžete nechat jen zdát.

Potom už jen klidná cesta domů a rozloučení s novými známými z Rakvic.

Autor fota: Mgr. Petr Florián

Fotogalerie

Mgr. Božena Pažická, autor fotografií: Radim Doleček