Exkurze 6. třídy

V úterý 24. 9. 2019 jeli žáci 6. třídy do Rajhradu. Cílem jejich cesty byl Památník písemnictví na Moravě a Státní okresní archiv.

V Památníku pro ně byl připraven výukový program „Příběh knihy.

Seznámili se s výrobou prvních knih od zpracování pergamenů, vazbu až po způsob zapisování a výzdoby knih. Práci středověkého mnicha ve skriptoriu si mohli doslova osahat. Žáky okouzlila především atmosféra knihovny a nadchlo je psaní husím brkem.

V archivu si osvěžili své dějepisné znalosti o pramenech. Návštěva byla rozdělena na dvě části. V té první byli seznámeni s tím, co všechno zde mohou najít a jak postupovat, když jednou do archivu přijdou jako badatel. Vyzkoušeli si i vyhledávání v třídních výkazech z počátku 20. století. Hledali šitbořické žáky Měšťanské školy v Těšanech - někteří měli dokonce pocit, že našli svého předka. Ve druhé části si prohlédli depozitáře, archivní trezor a restaurátorskou dílnu. Nejsilnějším zážitkem pro ně však bylo, když si mohli zkusit posunout těžké regály v depozitáři a ve staré části depozitáře se proběhnout jako v bludišti mezi regály, v nichž se automaticky rozsvěcovala světla.

Můžu jen doufat, že se jim exkurze líbila a něco málo si z ní odnesou.

Fotogalerie