Barevný svět - den čtvrtý: Austrálie

Austrálie – Terra Incognita (Země nepoznaná), jak ji nazvali první objevitelé, je kontinent ležící na jižní polokouli. Austrálie je rozlohou nejmenším kontinentem, ale šestou největší zemí světa. Klima se mění od tropického severu s obdobím dešťů až po mírné v Tasmánii se sněhovými srážkami v zimních měsících. Třetinu území zabírají pouště. Obyvatelstvo Austrálie tvoří z 92% běloši, 7% má asijské předky. Původní obyvatelé (Aborigines) tvoří méně než 1% populace, většina obyvatel žije podél východního a jihovýchodního pobřeží. Úředním jazykem je angličtina – další důkaz o tom, že angličtina je světový jazyk a je nezbytné jej ovládat.

V Austrálii žije pouze dvakrát více lidí než v České republice, ale rozlohou je téměř stokrát větší!

Čtvrťáci během celého týdne objevovali základní informace i zajímavosti o Austrálii. Zaměřili jsme se na životní styl tamních obyvatel. Víte například, že nejoblíbenějším australským sportem je ragby, kriket, tenis a golf?  A že běžnou součástí jejich jídelníčku je klokaní a krokodýlí maso? Hitem všech je barbeque - rožnění. Receptem původních obyvatel je masový koláč, damper je tradiční australský chléb a mezi sladkosti patří i dýňové buchty. Specialitou jsou pouštní rozinky, med od divokých včel nebo pepř z keře peperberry. (Nám ve školní kuchyni na tento den přichystali stylově pštrosí vejce)

Asi nejkrásnější v Austrálii je tajemná hora Uluru. Všichni čtvrťáci už ví, jak vypadá Opera v Sydney, australská buš, dvorce Australian Open, tasmánský čert. Až někdy přijdete k nám do 4. třídy, uvidíte výkresy s podmořským světem Tichého a Indického oceánu, faunu a flóru kontinentu.

Dana Relichová