Atletická olympiáda 1. stupně

Atletická olympiáda 1. stupně

Pátek, 13.6. 2014, Velké Němčice

 

Další ročník atletické olympiády se konal na půdě celkově druhého týmu z loňské olympiády – tedy Velkých Němčic. Letošního ročníku se poprvé zúčastnily školy z Žabčic a Dolních Věstonic a na celkové výsledky to mělo zásadní vliv. Tradičně úspěšné Nikolčice, V. Němčice a Šitbořice zastínily tyto dvě školy, kde žáci profesionálně trénují v atletice i mimo hodiny tělesné výchovy.

Závodníci absolvovali čtyři disciplíny ve 4 kategoriích (1. – 3. třída dívky a chlapci a 4. – 5. třída dívky a chlapci). Mladší absolvovali skok z místa, hod kriketovým míčkem, běh na 50 m a běh na 300 m. Starší závodili pouze s tou změnou, že místo skoku z místa absolvovali skok daleký.

Organizace celé olympiády bohužel velmi skřípala. Nejenom, že se závodili na často neregulérních sportovištích a za neregulérních podmínek, ale i celková komunikace organizátor – ostatní školy nebyla dobrá. Nakonec, proti tomu co sliboval organizátor, byli odměněni pouze žáci nejvšestrannější – tzn. ti, kteří měli nejvíce nastřádaných bodů ze všech čtyř disciplín.

Z tohoto pohledu se nejvíce dařilo Lence Holacké, která zvítězila v kategorii 4. – 5. tříd a Simoně Tihlaříkové, která byla třetí v kategorii 1. – 3. tříd. Na celkovém výsledku naší školy se dále podíleli Daniela Stejskalová, Vojtěch Zouhar, Michal Hájek, Sára Němečková, Martin Klein a Jonáš Rozsíval.

Celkově jsme obsadili páté místo avšak s velmi malým odstupem od místa třetího. V jiné kategorii byli žáci Žabčic a Dolních Věstonic, kteří s přehledem porazili ostatní školy. Nabízí se tedy otázka, zda původní smysl olympiády, tedy aby měli žáci na 1. stupni v našem regionu alespoň jednu velkou sportovní akci kde poměří své síly, nebyl popřen. Takhle budou vyhrávat školy, které se specializují na atletiku a žáci škol, kteří nemají možnost trénovat několikrát týdně se už nebudou moci výrazněji prosadit.

Fotogalerie

Celkové výsledky

Tomáš Mottl