Krajské finále ve florbale

Pohár základních škol

Finále jihomoravského kraje

1. stupeň, dívky

Brno, 20.1. 2016

Takřka přesně na den po třech letech jsme se účastnili velkého krajského finále ve školních florbalových soutěžích. Jde v podstatě pořád o stejnou soutěž, jen název se již několikrát změnil – v současnosti tedy „Pohár základních škol“.

Zatímco loni nás v okresním kole zastavil Mikulov, letos jsme do kraje jasně postoupili my. Náš tým byl složen z mladých hráček – jedna z páté třídy, dvě ze čtvrté a tři dokonce ze třetí třídy. Hned po příjezdu na turnaj a zmapování soupeřů bylo jasné, že naše Aligátorky (tak jsme se jmenovali) budou výškově jedny z nejmenších.

Ve finále se nakonec utkalo Znojmo a Sokolnice a dívky co tam nastoupily snad u nás na škole nemáme ani v sedmých třídách. Tak vysoké byly!

Nicméně pěkně od začátku. Krajského finále se účastnilo celkem 10 týmů. Ty byly rozděleny do dvou skupin po pěti. V prvním zápase jsme narazili na Sovičky ze Žarošic. Tento tým vytáhla nakonec až do semifinále jedna velmi šikovná hráčka, která vstřelila většinu gólů a to i nám. Na její rychlost a dovednosti jsme nestačili a podlehli 2:6.

V druhém zápase jsme už museli zabrat. Narazili jsme na obrovské Tasany tedy tým z Tasovic. Florbalovými dovednostmi jsme naštěstí byli na vyšší úrovni. Zápas byl vyrovnaný zejména díky množství našich nevyužitých šancí. Nakonec jsme však slavili důležitou výhru 3:2.

Porazit ve skupině nejslabší Lišky z Bílovic nad Svitavou bylo povinností, protože bylo jasné, že se o druhé postupové místo ve skupině nakonec utkáme se ZŠ Horní Brno. Lišky docela dlouho vzdorovaly, ale poté se již projevily roky tréninku našich děvčat a konečná výhra 6:2 byla zasloužená.

V nejdůležitějším zápase se ZŠ Horní Brno s další extrémně kvalitní hráčkou se nám zpočátku dařilo. Hráli jsme pro dnešek náš nejlepší florbal. Vedli jsme až 3:1 a měli zápas pod kontrolou. Zvyšující se tlak Brna ve druhém poločase však dosáhl svého účinku, když Brno vyrovnalo na 3:3 a nakonec utkání otočilo a zvítězilo 5:3.

Našim dívkám tedy patří třetí místo v pětičlenné skupině. Ve druhé skupině dominovaly hráčky Znojma a Sokolnic. Zejména tedy tým ze Znojma byl alespoň o pět výkonnostních kategorií někde jinde než ostatní o čemž také svědčí jejich pozdější vítězství ve finále 8:2 právě nad Sokolnicemi.

S trochou štěstí se dalo postoupit do semifinále, nicméně v neustále se zvyšující konkurenci musíme být nakonec spokojeni. Troufám si tvrdit, že takové Znojmo by dnes neporazil ani náš tehdejší tým deváťaček který slavil v roce 2012 titul mistryň ČR. Taková je dnes konkurence. Rozhoduje počet profesionálních hráček/hráčů v týmu, pak také výška, síla atd. Pokud nastoupíme s výškově o dvě hlavy menšími třeťačkami proti velkým páťačkám, není šance na úspěch.

Holkám patří poděkování za kvalitní reprezentaci školy na velké sportovní akci. A příští rok se v podstatě ve stejném složení o úspěch popereme znovu!

Náš tým: Veronika Danielová, Michaela Nečasová, Soňa Přibylová, Denisa Konečná, Natálie Zouharová a Nikol Zoubková.

Výsledky na turnaji

Tomáš Mottl